Balık Tüketimi Nasıl Olmalı

Balık Tüketimi Nasıl Olmalı

Balıklar protein içeriği yüksek, yağ içeriği balığa göre değişiklik gösteren yağ ve protein kaynağıdır. Balık içersindeki yağlar dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitlerinden oluşmaktadır. Bu yağ asitleri; çoklu doyamamış yağ asitleri, EPA ve DHA' dan oluşmaktadır. EPA ve DHA kalp-damar hastalıklarından,şeker hastalığı ve kanser gibi birçok hastalıktankorumada etkindir. Ayrıca balık tüketimi ile serum trigliserit düzeyi azalmakta ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol düzeyi artmaktadır. Yapılan araştırmalarda kardiyovasküler hastalığı olan insanların beslenmesine balık eklendiğinde içerisindeki omega 3 yağ asitinden dolayı bu hastalığa bağlı ölüm riski azalmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalarda balık tüketiminin kolon, rektum, meme ve over gibi kanserlere karşı koruyucu etkisi olduğu görülmüştür.Balık tüketiminin beyin ve sinir gelişimi ile birlikte fiziksel ve psikolojik gelişmelere de iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenmek içinhaftada iki defa balık tüketilmelidir.