Çavdar Ve Yulaf Ekmeğinin Faydaları Nelerdir ?

Çavdar Ve Yulaf Ekmeğinin Faydaları Nelerdir ?

Çavdar Ve Yulaf Ekmeğinin Faydaları Nelerdir ?
Çavdar ve yulaf dağlık yörelerimizde yetiştirilir. Bunların taneleri buğdaya göre daha koyudur. Çavdar ve yulaf taneleri köy değirmenlerinde öğütülerek un elde edilir. Tanenin kepek kısmı ayrılmadığından, B vitamini ve mineraller yönünden zengindir. Ancak, kepeğin çok olması ekmeğin kabarma yeteneğini azalttığından, iç kısmı pişmemiş görünümdedir ve nem oranı fazla olduğundan çabuk küflenebilir. Ayrıca kepeğin çok oluşu, insan sağlığı için önemli olan kalsiyum, demir ve çinkonun kullanım oranını düşürebilir. Mayalanma bu olumsuz etkiyi önler.
Piyasada satılan çavdar ve yulaf ekmekleri genellikle üçte iki çavdar veya yulaf unu katılarak yapılır. Böylece, ekmekte kepek biraz azaltılmış ve kabarma daha iyi olduğundan minerallere olan olumsuz etkisi daha az olur. Bu ekmekler özellikle, kabızlıktan yakınanlar için yararlıdır. Ayrıca, şeker hastalarına, kan şekerini hızlı yükseltmediği ve düşürmediği için önerilir. Yine kanlarında kolesterol yüksek olanlar için uygun bir ekmek türüdür.
Piyasada ''kepek ekmeği'' adıyla satılan ekmek, kepeği alınmış buğday ununa kepek eklenerek yapılır. Bu ekmekte çavdar ekmeğine benzer. Aynı şekilde bağırsak hareketlerinin azlığından oluşan kabızlıklara, şeker hastalığında, kolesterol yüksekliğinde beyaz ekmek yerine kullanılması yararlı olur. Kepek ekmeği zayıflama diyetlerinde de yer alır. Aynı miktarda beyaz ekmeğe göre, kepekli çavdar ve yulaf ekmeğinin kalorisi biraz daha azdır ve tokluk verir. En önemli etkisi de bağırsakları çalıştırmasıdır.