LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Ergenlik dönemi puberteden genç yetişkin döneme kadar olan süreci kaplamakla birlikte bu dönemde pek çok sorunla karşılaşılıp sağlığı riske atacak bazı davranışlar sergilenmektedir. Yapılan çalışmalarda bu dönemdeki lise öğrencilerinin çoğunluğu besinler hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarına rağmen öğün atlamakla birlikte sağlıksız gıdalar tüketmektedir. En sık tüketilen sağlıksız gıdalar hazır ürünler-hamburger-kızartmalar-salam-sosis-cips gibi sağlıksız gıdalardır. Çocukların beslenme davranışlarının düzeltilmesi aile-okul ve toplum sorumluluğundadır. 15-17 yaş arası bağımsızlığın kazanıldığı, yaşam tarzının değiştiği ve bunlara bağlı olarak kötü beslenme alışkanlıklarının edinildiği dönemdir. Oluşan kötü beslenme alışkanlığı zihinsel ve bilişsel bozukluk başta olmak üzere davranışsal-ruhsal problemlere yol açmaktadır. Kötü beslenme alışkanlığının neden olduğu durumlardan biri de obezitedir. Bu durum ergenlik döneminde davranışsal ve ruhsal problemlerin oluşumunu arttırmakla birlikte sağlıksız beslenmeye ve öğün atlamaya yönlendirmektedir. 15-17 yaş aralığında oluşan bağımsızlıktan dolayı ergen yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması zor olduğundan dolayı erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması ergen yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığında önemli bir noktaya sahiptir. Yapılan çalışmalarda ergen dönemindeki öğrencilerin çoğunluğu öğün atlamaktadır ve en çok atlanan ise kahvaltı öğünüdür. Yine bu dönemde yapılan çalışmalarda kız öğrencilerinin erkek öğrencilere oranla daha fazla öğün atladığı ve en çok atlanan öğün kahvaltı devamında ise öğle yemeğidir. Kız öğrencilerde iştahsızlık, erkek öğrencilerde ise zaman darlığı öğün atlama nedenleri olarak gösterilmiştir. En sık tüketilen sağlıksız gıdalar hazır ürünler-hamburger-kızartmalar-salam-sosis-cips iken en az tüketilenler ise hem besin içeriği bakımından zengin hem de kalori açısından düşük olan patates,ıspanak,kabak,brokoli gibi sebze yemekleridir. Karbonhidrat ağırlıklı makarna-pilavların da tüketiminin düşük olduğu, kızartma ve çikolata tüketiminin ise bu yaşlarda yüksek olduğu gözlenmiştir. Mevsim meyvelerinin ergen dönemindeki öğrencilerde tüketimi yüksektir. Bu dönemdeki öğrencilerde kaliteli protein kaynağı olan yumurta tüketimi de düşük bulunmuştur. Sonuç olarak; ergen dönemindeki öğrecilerin çoğunluğu öğün atlayıp ve sağlıksız gıdalar tükettiklerinden dolayı bu dönemde sağlıksız beslenme görülmektedir. Oluşan sağlıksız beslenme birçok problemi beraberinde getirmektedir. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zor olduğundan dolayı erken yaşta sağlıklı beslenme alışkanlığı aile-okul ve toplum tarafından kazandırılmalıdır.