Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk durumundan yaşamımızın ve sağlığımızın etkilenmemesi için ramazanın önemli gereksinimlerinden biri sahur öğünüdür. 
   Sahur öğününde seçilen besinleri ;
-Hafif olmalı ve tekrar uykuya geçişe uygun olmalı
-Gün boyu tok kalmaya yardımcı olmalı
-Yeterli sıvıyı içermeli ve gün içerisinde su ihtiyacını arttırmaması için tuz tüketim oranı düşük tutulmalıdır
-Bağırsak hareketleri ve tok tutmaya yardımcı özelliğinden dolayı yeterli lif sağlanmalıdır
-Sahur öğününde kızartmalar, aşırı yağlı besinler tercih edilmemelidir, öğünde protein-karbonhidrat ve yağ dengeli bir şekilde dağıtılmış besinler tercih edilmelidir
-Öğün vitamin ve mineral açısından da desteklenmelidir
-Ramazan pide tüketimi iftara bırakılmalı ve sahurda tok tutma özelliklerinin yüksek olmasından dolayı  tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edilmelidir.