Sodyum ve potasyum vücut sıvı ozmatik basıncı, sinir uyarımı, kas doku çalışması  ve asit baz dengesi için gereklidir ve sodyum plazmada bulunurken potasyum ise kırmızı kan hücrelerinde bulunmaktadır. Sodyum ve potasyumun vücut sıvılarındaki miktarı böbrekler tarafından denetlenmektedir ve bu durumda oluşacak bozukluk bazı hastalıklara neden olmaktadır. Örneğin; potasyum miktarındaki artış Adison Hastalığına neden olmaktadır. Sodyum yetersizliğinde kusma, zihin bulanıklığı, kas yorgunluğu, ağrılar ve solunum yetmezliği oluşurken potasyum yetersizliğinde ise kas yorgunluğu, kalp atışında bozukluk, adrenal hipertrofisi ve solunum yetmezliği oluşmaktadır. Vücutta sodyum fazlalığı ise kan basıncını arttırır ve ödeme neden olmaktadır;  bu durumda tuz alımı azaltılmalı ve sodyum içeriği düşük olan besinler tercih edilmelidir. Genellikle yemek sodası, tuz ve kabartma tozu sodyum yönünden zenginken meyveler, meyve suları, yeşil yapraklı sebzeler, fındık,fıstık, kurubaklagiller, kahve ve patates potasyum yönünden zengindir. Günlük güvenilir sodyum alım düzeyi 2.4 g iken potasyum alım düzeyi 3.5 golarak belirlenmiştir.