Sosyal Eşitsizliğe Bağlı Beslenme

Sosyal Eşitsizliğe Bağlı Beslenme

İnsanların besin gereksinimleri yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve hastalık durumlarına göre değişkenlik gösterirken sosyal statüye göre besin gereksinimi değişmez. Yaşla birlikte besin gereksinimi azalmaktadır ve vücut yapısına göre erkeklerin enerji gereksinimi kadınlardan fazladır. İnsanların çalışma ile harcadıkları enerji arttıkça besin gereksinimleri artmaktadır. Yapılan çalışmalarda genelde sosyo-ekonomik düzey arttıkça insanlar beden gücüyle iş yapmak yerine masa başında çalışmaktadır ve bundan dolayı iş için harcanan enerji azalmasına bağlı olarak besin gereksinimine olan ihtiyaç azalmaktadır. Sosyo-ekonomik statü beden çalışmasına bağlı olarak besin alımını etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda yüksek gelirli grupların süt-yoğurt-peynir-et-tavuk-balık-yumurta gibi protein kaynaklarını düşük gelirli gruplara oranla daha fazla tüketmektedir. Sosyal düzeyi düşük olan grupların beslenme örüntüleri çoğunlukla bitkisel besinlere dayanmaktadır. Türkiye gelir düzey dağılımı bozuk olan ülkeler arasındadır ve bu durum insanların beslenme durumlarına yansımaktadır. Yapılan çalışmalarda Türkiye nüfusunun ’inin gelir düzeyine bağlı olarak aç olduğu saptanmıştır. Sosyo-ekonomik düzey farklılığından oluşan beslenme sorunlarını düzeltmek için gelir düzey dengesizliğinin azaltılması gerekmektedir.