Yetişkin Dönemde Hiperlipidemilerin Diyet Tedavisi

Yetişkin Dönemde Hiperlipidemilerin Diyet Tedavisi

Yetişkin Dönemde Hiperlipidemilerin Diyet Tedavisi
Hiperlipidemilerde tedavi, hastalıktan sorumlu olan lipoproteinlerin türüne değişiklik göstermektedir. Tedavinin birinci basamağında tıbbı beslenme tedavisi yer almaktadır. Eğer uygun diyet tedavisine yanıt alınamazsa ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Hiperlipidemilerin tedavisinde kullanılan Basmak I ve Basamak II diyetlerinin yerini daha genel öneriler içeren ' Terapötik Yaşam Tarzı Değişiklikleri (TLC)' diyeti almıştır. Buna göre ATP-III koroner kalp hastalığı riskini düşürmek için yaşam tarzı değişikliğini önermektedir. Bu yaklaşım başlıca şu bileşenleri içermektedir:
· Doymuş yağ ve kolesterol alımının azaltılması
· LDL kolesterolde ek düşüş sağlamak için diyetle ilişkili terapötik seçenekler ( bitkisel stanol ve sterollerin kullanımı, çözünür posanın arttırılması vb)
· Ağırlık kontrolü
· Düzenli fiziksel aktivitenin arttırılması
Hiperlipidemi tedavisinde başlıca hedef LDL- kolesterolün azaltılmasıdır. LDL- kolesterolde maksimum düşüş sağlandıktan sonra metabolik sendrom ve bununla ilişkili lipid risk etmenlerinin (trigliserit yüksekliği, düşük HDL kolesterol) tedavisine geçilmelidir. Metabolik sendromlu hastaların büyük çoğunluğu kilolu/obez ve sedanter bireylerdir. Bu hastalarda LDL- kolesterolün düşürülmesinin yanında, koroner hastalık riskinin azaltılabilmesi için mutlaka ağırlık yönetimi ve fiziksel aktivite rehberliği gereklidir. Diyet tedavisinin tüm aşamalarında, tıbbi beslenme tedavisinin uygulanabilmesi için hastaların mutlaka bir diyetisyen tarafından izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir.